Inspirace

Jak získat dotace na střešní okna v roce 2024

Chcete bydlet lépe, ušetřit za energie a taky za rekonstrukci? Tak to už na nic nečekejte a podívejte se na náš stručný přehled těch nejdůležitějších informací o dotačním programu NZÚ a zjistěte, jestli máte na dotaci na střešní okna v roce 2024 nárok.

Kdo si může o dotaci na střešní okna požádat?

Dotace NZÚ Light je určena pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy, kterým má pomoci snížit účty za energie. V rámci programu tak můžete čerpat dotace na zateplení domu, solární ohřev, výměnu dveří a také dotaci na výměnu střešních oken.

Abyste si mohli o dotaci na střešní okna požádat, je potřeba splnit tyto základní podmínky:

  • Nejpozději od 12. 9. 2022 vlastníte / spoluvlastníte rodinný dům nebo chatu, kde máte také nahlášené trvalé bydliště,
  • všichni členové vaší domácnosti (s výjimkou dětí a studentů) pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně,
  • nebo vaše domácnost pobírala od 12. 9. 2022 po dobu alespoň 1 měsíc příspěvek na bydlení či přídavky na děti.

Vlastníte dům s někým napůl nebo vás v domácnosti žije víc a nejste si jistí, že podmínky splňujete? Ozvěte se na telefon 604 246 551 nebo e-mail mazankova@vpo.cz naší kolegyni Denise, která vám zdarma poradí.

A pokud podmínky nesplňujete, ozvěte se taky. Výměna starých střešních oken za VELUX se vyplatí i bez dotace. Nejvíc tepla z domu typicky utíká právě netěsnícími okny a dveřmi –⁠ jejich výměna je jedním z nejúčinnějších a nejrychlejších způsobů, jak snížit náklady za vytápění.

Střešní okna VELUX vám pomohou snížit účty za energie a zpříjemní bydlení v podkroví

Kolik peněz na výměnu dostanu a jaká okna vybrat?

Na rekonstrukci jednoho rodinného domu nebo trvale obývané chaty můžete získat až 150 000 Kč. Úsporná opatření můžete libovolně kombinovat, ale ideální je začít tam, kde nejvíc táhne. Tedy u výměny starých oken a vchodových dveří.

U výměny střešních oken je dotace paušální – na každé vyměněné okno ve vytápěné místnosti dostanete 12 000 Kč. Je jen na vás, zda zvolíte okna dřevěná nebo plastová. Jedinou podmínkou je, že nová okna musí splňovat hodnotu prostupu tepla Uw 0,9 nebo nižší, popř. mít izolační trojsklo a tloušťku rámu minimálně 80 mm.

Čerpat dotaci můžete i na střešní okna VELUX. Pokud hledáte vysokou kvalitu za výhodnou cenu, podívejte se na okna z řady Standard Plus.

Výměna starých oken za nová je rychlejší, než si myslíte. VELUX vyrábí střešní okna ve více než 25 velikostech a snadno mezi nimi najdete ta, která vašemu podkroví sednou. Při výměně se často obejdeme bez zásahů do ostění a s montáží nových oken budeme hotoví do 2 hodin.

Všechny aktuální podmínky najdete v Příručce opatření NZÚ Light. S výběrem vhodných střešních oken VELUX pro výměnu s dotací vám rádi poradíme. Stavte se za námi na vzorkovně nebo nám pošlete nezávaznou poptávku.

Tip: než se pustíte do práce, ověřte si, zda nepotřebujete na výměnu střešních oken stavební povolení.

Montáž střešních oken VELUX je rychlá a výměnou můžete snížit spotřebu tepla až o 24 %.

Co když nemám finanční rezervu?

Rekonstrukce dokáže peněženku pořádně potrápit. Program NZÚ Light je ale naštěstí nastavený tak, že žádný finanční polštář nepotřebujete.

O dotaci si totiž můžete požádat už před výměnou oken. Bude vám vyplacena záloha a vy pak budete mít celý rok na to, abyste rekonstrukci zrealizovali.

No a pokud už jste rozbili prasátko a pustili se do práce, nezoufejte. O dotaci si můžete požádat i v průběhu rekonstrukce nebo dokonce zpětně, a to na úsporná opatření provedená už od 12. 9. 2022.

Tip: Chcete vědět, kolik stojí podkrovní střešní okna? Nechte si je nezávazně nacenit nebo se podívejte na náš vzorový ceník. Dotace střešní okna VELUX často pokryje i ze 100 % a výhody izolačního trojskla poznáte už s prvním vyúčtováním.

Na výměnu střešních oken dostanete zálohu a požádat o příspěvek si můžete i zpětně

Jak se žádost podává a co budu potřebovat?

Požádat o podporu z NZÚ Light není nijak složité. Obzvlášť, když vám s celým procesem pomůžeme. Stačí se za námi zastavit na vzorkovně nebo se ozvat naší kolegyni Denise Mazánkové na telefon 604 246 551 nebo e-mail mazankova@vpo.cz.

A co bude dál?

  • Společně s našimi obchodníky si vyberete nová úsporná okna. Poradíme, jestli se nevyplatí vybrat větší okna nebo je doplnit venkovním stíněním pro ještě větší úsporu a ochranu před přehříváním.
  • Zastaví se u vás technik, který vše zdarma zaměří a zpracujeme vám nezávaznou cenovou nabídku.
  • Když bude všechno v pořádku, podepíšeme smlouvu a objednáme okna.
  • Ta vám přijedou namontovat naši montéři, kteří se postarají o celý proces od demontáže, přes usazení až po zednické zapravení.
  • Nová střešní okna i průběh výměny si nafotíte (třeba telefonem), abyste mohli doložit provedení a rozsah opatření, na která budete čerpat dotaci.
  • S podáním žádosti o dotaci na výměnu střešních oken i s doložením realizace opatření přes webové stránky systému AIS SFŽP ČR vám pomůžeme. Potřebovat budete pouze založenou Identitu občana nebo bankovní identitu.
  • No a pak už se můžete začít kochat výhledem ze svého nového podkroví.

Chcete vidět, jak může taková proměna podkroví vypadat? Prohlédněte si naše hotové realizace.

Střešní okna VELUX mají skvělé izolační parametry a udrží vás v teple.

Další dotační programy Nové zelené úsporám

Nesplňujete podmínky NZÚ Light? S renovací domu vám pomůže nový program Oprav dům po babičce.

Ten je určený pro:

  • Ekonomicky aktivní (tj. pracující) vlastníky rodinných domů nebo rekreačních objektů k trvalému bydlení,
  • kteří mají v nemovitosti trvalé bydliště a trvale v ní bydlí po celou dobu udržitelnosti (10 let).

V rámci programu můžete čerpat podporu na optimální zateplení. Dotace se kromě zateplení stěn, střechy, stropů a podlah vztahuje i na výměnu střešních oken a instalaci stínicí techniky.

A kolik získáte?

  • 50 % z celkových způsobilých výdajů ve výši až 1 milion
  • 50 000 Kč na podporu projektu
  • 4 900 Kč/m2 na výplně otvorů (klasická a střešní okna, dveře, světlíky i světlovody)
  • 1 500 Kč/m2 na instalaci stínicí techniky s pohyblivými prvky, umožňujícími nastavení úrovně zastínění

Výhodou je, že celou dotaci dostanete předem a nemusíte tak čekat, až si na renovaci našetříte. Kromě toho můžete získat i rodinný bonus 50 000 Kč, kombinační bonus 10 000 Kč nebo si požádat o zvýhodněný úvěr.

Venkovní stínění vám zpříjemní spánek a efektivně zabrání únikům tepla.

Kompletní přehled produktů VELUX, které splňují požadavky dotačních titulů z programu Nová zelená úsporám, najdete tady.

Máte vy, vaši rodiče nebo známí nárok na dotaci na výměnu střešních oken? Ozvěte se nám. Čím dříve střešní okna vyměníte, tím dříve začnete šetřit. Nezávaznou nabídku na výměnu střešních oken vám zdarma zpracujeme do 3 pracovních dní.