Inspirace

První krok k dokonalému podkroví? Výměna střešních oken

Víc světla? Víc vzduchu? Víc pohody? Nebojte se rekonstrukce a dopřejete svému podkroví veluxusní proměnu. Poradíme, co před výměnou střešních oken promyslet a pomůžeme vám vybrat to pravé řešení pro každou místnost pod střechou.

Jak poznám, že přišel čas na výměnu střešního okna?

Ani nejkvalitnější střešní okna nemládnou. Léta odolávají rozmarům počasí, kování se opotřebovává, konstrukce stárne... a jednou zkrátka musí dosloužit. Obzvláště, když se o ně dobře nepečuje. Jak ale poznat, jestli postačí oprava, nebo je nutná kompletní výměna? Na to vám většinou okna odpoví sama.

Prvotním varovným signálem je mlžení skel nebo vlhké stěny a plíseň na střešním okně a v jeho okolí. Pokud dodržujete zásady správného větrání, nejspíš je na vině problém s těsněním. Potvrdit vám to může i malý test – přiložte v chladných měsících k zavřenému oknu ruku. Cítíte v blízkosti skla studený vzduch? S oknem něco není v pořádku.

Řešením problému může být výměna těsnění, oplechování nebo zasklení. Povolejte proto do akce profesionální servis. Zkušený technik zkontroluje funkčnost, rovnou vymění poškozené části nebo navrhne další postup.

A co třeba zkřivený, popraskaný nebo prohnilý rám? To jsou jasné známky toho, že už to vaše okna mají za sebou. Jestli je okno viditelně poškozené a špatně se zavírá, dovnitř celoročně táhne nebo dokonce zatéká, nový nátěr už ho nezachrání. Na nic nečekejte a začnete plánovat výměnu

O střešní okna se je potřeba starat. Pokud už dosloužila, investuje do nového modelu s lepšími vlastnostmi. Výměna se vám vyplatí.

Co promyslet, než se pustíte do práce

Výměna starých střešních oken vám zpříjemní nejen pobyt pod střechou, ale i vyúčtování za energie. Dnešní okna mají podstatně lepší tepelně-izolační vlastnosti, než okna stará 20–30 let. V zimě vám nebude teplo utíkat z domu a v létě se správnými doplňky snížíte teplotu v podkroví až o 5–6 stupňů. V obytném podkroví pak určitě oceníte lepší zvukovou izolaci a hezčí vzhled.

Než se pustíte do nákupu nových oken, zamyslete se nad výběrem vhodné velikosti. Je stávající ovládání pohodlné? Máte v podkroví dost světla? Pokud ano, stačí vyměnit střešní okna 1:1. Montáž oken se pak obejde bez zásahů do ostění. Výměnu střešních oken VELUX stejné velikosti zvládne proškolený montážník do 2 hodin a bez nepořádku.

Potřebujete přidat víc střešních oken, změnit velikost nebo výšku instalace? Pak to bez zásahů do střechy nepůjde. Chcete-li se vyvarovat problémům s úniky tepla nebo zatékáním, svěřte výměnu střešních oken odborníkům. Celý průběh budete mít bez starostí a ještě se zárukou.

Tip: než se pustíte do práce, ověřte si, zda nepotřebujete na výměnu střešních oken stavební povolení.

Výměna střešních oken svépomocí se nemusí vyplatit. Pokud s ní nemáte zkušenosti, přenechte ji odborníkům.

Jak vybrat nová střešní okna?

Výrobců střešních oken na českém trhu není mnoho, ale parametrů, které musíte při výběru nových oken zohlednit, je víc než dost. Zaměřit byste se měli na 3 základní:

  • umístění a způsob ovládání
  • správný typ úsporného zasklení
  • druh materiálu zevnitř i zvenčí

Ovládání? To nejpohodlnější!

Výklopné nebo kyvné? Horní nebo spodní? Ruční nebo dálkové? Ovládání vybírejte podle umístění okna a podle toho, co pod něj (ne)chcete dát. 

Kyvná střešní okna s horním madlem se hodí pro nízké instalace ve výšce 90–120 cm. Pod takové okno dáte stůl i pohovku a využijete prostor v podkroví naplno. Spodní madlo pak oceníte u oken umístěných ve výšce 130–150 cm. 

Oba způsoby otevírání spojují výklopně-kyvná okna. Když takové okno otevřete spodním madlem, stačí se vyklonit a kochat nerušeným panoramatickým výhledem. A horní ovládání vám zase usnadní umývání – stačí okno zajistit, přetočit a tasit hadr.

A co opravdu vysoko umístěná střešní okna? Na schůdky, štafle, stoličky zapomeňte. Okna můžete ovládat pohodlně na dálku ovladačem i z mobilu. Stačí je doplnit pohonem anebo vybavit chytrými senzory VELUX ACTIVE. Ty se postarají, že vám domů nikdy nenaprší a bude vždycky vyvětráno.

Při výběru typu a ovládání oken si nejdřív promyslete, jak chcete prostor využít.

Správné zasklení? Vždycky trojsklo!

Chcete zatočit s úniky tepla a hlukem z ulice? Sáhněte po oknech s tvrzeným izolačním trojsklem. To je u VELUX standard i v základní řadě. Ve vyšších řadách se k základním výhodám přidá i vnější samočistící vrstva a vrstva proti rosení nebo UV filtr, který ochrání nábytek před vyblednutím.

A dopřát si můžete i prémiové laminované zasklení – to zvýší bezpečnost, utlumí i déšť a zajistí vám klidné spaní. 

Na výměnu střešních oken můžete čerpat dotaci i v roce 2024, a to z programu NZÚ Light a Oprav dům po babičce. Stačí si vybrat okna, která mají hodnotu prostupu tepla Uw 0,9 nebo nižší, popř. izolační trojsklo a tloušťku rámu minimálně 80 mm.

S hodnotami si ale hlavu lámat nemusíte, s výběrem vhodného okna vám rádi pomůžeme. Stačí se za námi stavit na vzorkovně nebo poslat nezávaznou poptávku.

Tip: Chcete si zpříjemnit pobyt v podkroví v létě a ještě ušetřit za topení v zimě? Doplňte svá okna venkovním stíněním. I na to můžete čerpat dotaci z programu NZÚ.

Materiál, to je oč tu běží 

Střešní okna musí vydržet krupobití, mrazy i tropické teploty. Dobře proto promyslete, z jakého materiálu budou ta vaše. 

Dřevo, to je základ. A VELUX je sázka na jistotu. Všechna okna mají dřevěné jádro, které vám garantuje vynikající izolační vlastnosti, dokonalou tvarovou stálost a dlouhou životnost. Zvenčí dřevo chrání hliník, který obstojí v každém počasí. 

V interiéru si můžete vybrat mezi přírodní klasikou s čirým lakem a bílým bezúdržbovým provedením. Se speciální vodotěsnou polyuretanovou vrstvou vás nečeká složitá údržba ani natírání. To oceníte hlavně v koupelně nebo dětském pokoji.

Bílé bezúdržbové provedení je odolné vůči prachu a nemusíte ho natírat. Hodí se do koupelen i kuchyní.

Kolik stojí výměna střešních oken?

Při výměně střešních oken je důležitá i cena. Ne vždy máme na rekonstrukci podkroví neomezený rozpočet a ceny střešních oken s různými druhy zasklení se mohou lišit o desítky procent. Stejně jako ceny za montáž.

Mohou být i levná stření okna dobrou volbou? Ano, ale je potřeba pohlídat si parametry a nešetřit na nesprávných místech.

Sledujte koeficient Uw – ten udává hodnotu prostupu tepla celým oknem. Čím je hodnota Uw nižší, tím lepší izolaci okno má. A tím víc také ušetříte v budoucnu za topení.

Nejlepších hodnot dosahují trojskla, která jsou jasnou volbou do obytných prostor. Sníží vám tepelné ztráty a s fakturou vám může pomoci dotace na výměnu střešních oken z programu Nová zelená úsporám. Dobrý poměr cena/výkon vám nabídne třeba základní řada střešních oken VELUX Standard.

Rozhodně nepodceňujte důležitost profesionální montáže. Ani sebelepší okno není zárukou kvality, pokud se špatně namontuje. Při výměně střešních oken VELUX oslovte certifikovaného stavebního montážníka – na montáž střešních oken značky VELUX v Brně a okolí jsme tu my. Pomůžeme vám s výběrem, okna dodáme, namontujeme i zapravíme.

Profesionální montáž vám neušetří jen starosti. Nákup střešního okna podléhá DPH ve výši 21 %. Zato nákup s montáží zdaníte sníženou sazbou 12 %. Cena za výměnu střešních oken se vám tak částečně zaplatí sama.

Chcete vědět, kolik stojí střešní okna včetně montáže a zapravení? Nechte si je nezávazně nacenit nebo se podívejte na náš vzorový ceník.

Hledáte inspiraci pro proměnu svého podkroví? Chcete si prohlédnout různé varianty střešních oken a doplňků? Podívejte se do naší galerie hotových projektů. Výrobky VELUX si můžete naživo prohlédnout v našem showroomu.