Inspirace

Levná střešní okna: jak ušetřit a za co si připlatit?

Plánujete proměnit zaprášenou půdu v prostor plný světla a čerstvého vzduchu? Tak to vás čeká výběr střešních oken. Výrobců na českém trhu není mnoho, ale parametrů, které musíte zohlednit, je víc než dost. Jaký typ sedne vašemu podkroví nejlépe? A jaká okna zvolit, když je rozpočet napjatý? Poradíme, na co se zaměřit a na co si dát při výběru střešních oken pozor.

Jak správně vybrat střešní okno?

Ať už plánujete výměnu střešních oken za nová nebo rovnou kompletní přestavbu podkroví, zaměřte se při výběru střešních oken na tyto 3 základní parametry:

  • umístění a způsob ovládání
  • správný typ úsporného zasklení
  • druh materiálu zevnitř i zvenčí

Způsob ovládání vybírejte podle výšky umístění. Pro instalaci v nižší výšce (90–120 cm od podlahy) se hodí okna s horním ovládáním a pro instalace ve vyšší výšce (130–150 cm od podlahy) zvolte spodní kliku. 

U kyvných střešních oken VELUX mezi manuální horním a spodním ovládáním není cenový rozdíl. Opravdu vysoko umístěná okna mohou mít dálkové ovládání – pokud ale chcete ušetřit, vystačíte si s teleskopickou tyčí. 

Nejdražší variantou střešních oken je výklopně-kyvná varianta. Stát vás budou podle velikosti o 27–50 % víc, než kyvná okna. 

S druhem materiálu a typem zasklení už je to složitější. Ceny dřevěných a plastových oken s různými druhy zasklení se mohou lišit o desítky procent. Jak poznáte, kdy se příplatek vyplatí? Na to se hned podíváme.

Vhodnou velikost a počet střešních oken nejlépe určíte pomocí jednoduchého pravidla: prosklená plocha střešních oken by měla tvořit nejméně 10 % podlahové plochy místnosti.

Jaké parametry u levných střešních oken hlídat?

Střešní okna jsou umístěná přímo ve střeše a narozdíl od těch fasádních tak musí vydržet krupobití, mrazy i tropické teploty. Aby se vám levná střešní okna neprodražila, nevyplatí se na nich příliš šetřit. Obzvlášť, pokud je vybíráte do obytného podkroví.

Při výběru střešního okna je důležité sledovat koeficient Uw – ten udává hodnotu prostupu tepla celým oknem. Čím je hodnota Uw nižší, tím lepší izolaci okno má. A tím víc také ušetříte v budoucnu za topení. 

Dejte si pozor, abyste při výběru neporovnávali pouze hodnotu Ug. Ta určuje pouze prostup tepla sklem, nikoli celým oknem. 

Nákup levných střešních oken z výprodeje může být lákavý. Dejte si ale pozor, abyste nekoupili starší model, který nesplňuje parametry pro moderní úsporné bydlení.

Dvojsklo, nebo trojsklo?

Nejlevnější střešní okna jsou většinou zasklená dvojsklem. Jejich hodnota Uw se pohybuje mezi 1,3–1,4 W/m2 K. I takové levné střešní okno bude určitě lepší, než okno dvacet let staré, kterým dovnitř táhne. Ale pro vytápěné podkroví nebude nejlepší volbou.    

Střešní okna s trojsklem jsou dražší, ale také lépe izolují – hodnota Uw je 1,1–1,0 W/m2 K. U dokonalejších trojskel nebo v kombinaci se speciálním lemováním i podstatně nižší. 

Cenový rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem není navíc příliš vysoký. Podle velikosti okna se pohybuje v řádu několika stovek až pár tisíc korun – na úspoře za topení se vám tak vrátí obratem

Do novostavby nebo do celkové rekonstrukce staršího domu proto zvolte trojsklo. Zaplatíte méně za topení a navíc můžete na jejich výměnu získat dotaci z programu Nová zelená úsporám

Dvojskla se naopak nemusíte obávat u střešních výlezů pro nevytápěné a neobývané půdy. 

Příplatek za trojsklo se vyplatí. Cenový rozdíl mezi trojsklem a nejlevnějšími střešními okny s dvojsklem není tak velký a vracet se vám začne už v první topné sezóně.

Na materiálu záleží 

Volbu materiálu střešního okna dobře promyslete. Na výběr máte dvě varianty – přírodní dřevo, nebo bílý plast. Nevybírejte jen podle vzhledu, důležité je také umístění střešních oken. 

Dřevěná střešní okna s lazurou jsou nejlevnější variantou. Zútulní vám interiér a s odkrytým krovem si budou notovat. Aby vám ale dlouho dobře sloužila, budete jim muset dopřát pravidelnou péči a servis. Také se nehodí do vlhkého prostředí, jako jsou kuchyně a koupelny.

Pokud je pro vás pravidelná údržba moc velkým závazkem, zvolte plastová střešní okna. U VELUX vás bezúdržbová varianta vyjde podle zvolené řady o cca 15–29 % dráž. Její povrch ale odolá vlhkosti a nemá žádné viditelné spáry, kde by se usazoval prach.

Zvenčí by okna měl chránit odolný materiál. U VELUXu je to odolné hliníkové oplechování.

Ani u plastových střešních oken nezapomeňte na správné větrání, a to hlavně v zimním období.

Nepodceňte důležitost profi montáže

Střešní okno je nejchoulostivějším místem ve střeše – nejvíce tepla utíká právě okny. Ale ani sebelepší okno není zárukou kvality, pokud se špatně namontuje. Profesionální montáž proto rozhodně není něčím, na čem byste se měli snažit ušetřit.

Aby střešní okno plnilo dobře svoji funkci, je nutné ho správně usadit, zateplit, zaizolovat a napojit na hydroizolaci. Pokud měníte střešní okna společně se střešní krytinou, může vám montáž zajistit váš střechař. Budete tak mít jistotu, že okno padne do střechy, jak má, a při prvním dešti nebudete nepříjemně překvapeni.

A jestli měníte jenom okna, oslovte certifikovaného stavebního montážníka – na montáž střešních oken značky VELUX v Brně a okolí jsme tu my. Pomůžeme vám s výběrem, okna dodáme, namontujeme i zapravíme. Výrobky VELUX si můžete naživo prohlédnout v našem showroomu.

Profesionální montáž vám neušetří jen starosti. Nákup střešního okna podléhá DPH ve výši 21 %. Zato nákup s montáží zdaníte sníženou sazbou 12 %.

Montáž střešních oken svépomocí se nemusí vyplatit ani těm nejzručnějším kutilům. S profesionálním montážníkem to máte bez starostí a navíc se zárukou.

Kvalita za výhodnou cenu? Řada Standard

Hledáte opravdu kvalitní střešní okna za výhodnou cenu? Sáhněte po základní řadě střešních oken VELUX Standard. Ta nezatíží vaši peněženku a přitom vám nabídne skvělé izolační vlastnosti.

Všechna střešní okna VELUX mají izolační trojsklo, které brání tepelným ztrátám a chrání vás i před hlukem zvenčí. Zasklení 61 se špičkovým systémem izolace ThermoTechnology a speciálním těsněním vám zajistí klid na práci i relax.

I přesto vás tohle střešní okno vyjde levně – za rozměr 78x98 cm v dřevěném provedení zaplatíte 7 388 Kč bez DPH. 

Pokud zatoužíte po ještě lepších izolačních vlastnostech a dokonalejší zvukové izolaci, sáhněte po řadě Standard Plus. Nízkoenergetické izolační zasklení 64 utlumí i dopadající kapky deště a samočistící vrstva vnějšího skla brání usazování nečistot. Takové okno ve velikosti 78x98 cm stojí 9 240 Kč bez DPH.

Chcete vědět, od čeho se odvíjí cena střešních oken VELUX? Podívejte se na náš orientační ceník oken a doplňků.

Se střešními okny VELUX ušetříte ještě víc, pokud je doplníte venkovním stíněním. To vaše podkroví v zimě ochrání před úniky tepla a v létě před přehříváním.
Je to jednodušší, než si myslíte

Výměna oken může být složitá... Nebo se do ní můžete pustit s námi. Zaměříme, dodáme, namontujeme a zapravíme. Stačí si vybrat a zbytek máte bez starostí.

Tak si nechte nezávazně nacenit ta svá ještě dnes.