Návody

Rosení oken v podkroví? Zkuste 3 tipy, jak se zbavit vlhkosti

Topná sezóna už je v plném proudu a rtuť teploměru začíná klesat. A vás ráno kromě výhledu na oblohu vítá taky vysrážená voda na oknech. Odkud se bere? Jak se jí zbavit? Máme řešení – a nebude vás stát ani korunu.

Proč se střešní okna v zimě rosí

S příchodem podzimu se venku ochlazuje a málokdo má okna celý den dokořán. Drahocenné teplo je zkrátka potřeba udržet doma, za okny. Pokud máte v podkroví nové VELUXy, úniky tepla vás netrápí. Ale co ty kapky na rámu? 

Za orosená okna může ve většině případů fyzika. Doma vaříme, koupeme se, pereme, sušíme prádlo, zaléváme květiny… a vytváříme tak vodní páry. V letních měsících nás netrápí, protože pravidelně větráme. Problém nastává, jakmile se ochladí. 

Moderní okna s izolačním trojsklem, izolace mezi krokvemi, parozábrany… to vše drží doma teplo. A také vzduch nasycený vlhkostí, která nemá kudy odejít.

Pokud nezasáhnete, vlhkost se vysráží na nejstudenějších místech – vašich střešních oknech. Ta jsou vystavena nepřízni počasí a ochlazují se více, než klasická okna. 

Střešní okna jsou v zimě vystavena dešti, sněhu a mrazíkům. Jsou proto prvním místem, kde se vlhkost začne kondenzovat.

Vzniku kondenzace nejde zcela zabránit, obzvláště v místnostech s vysokou vzdušnou vlhkostí, jako je koupelna, kuchyně nebo ložnice. Ale rozhodně ho můžete omezit. Stačí se řídit třemi jednoduchými tipy

1. Začněte v zimě správně větrat

Nesprávné nebo dokonce žádné větrání je nejčastější příčinou rosení moderních oken z vnitřní strany. 

Izolace v podkroví se v minulosti příliš neřešila. Pod krokvemi dovnitř neustále proudil sušší vzduch a ten vlhčí mohl ven. Po výměně střešních oken za nová musíte výměně vzduchu pomoct sami.

  • Větrejte krátce, ale intenzivně alespoň 2–3x za den.
  • Na 5–10 minut vytvořte průvan, ať se vzduch může vyměnit.
  • V zimě nepoužívejte ventilační klapku. Riziko kondenzace ještě zvýšíte a navíc vám bude utíkat teplo.

Intenzivním krátkým větráním si nezvýšíte náklady na topení, ba naopak. Voda ve vlhkém vzduchu absorbuje mnoho tepla – když ho vyměníte za sušší venkovní vzduch, ušetříte. 

Větrejte pravidelně, často a intenzivně. V kuchyni, ložnici i koupelně.

2. Snižte vlhkost vzduchu v interiéru 

Tříčlenná domácnost nadýchá za 24 hodin 12 litrů vody. Vlhkost vzduchu ještě zvyšujeme při vaření, horké koupeli, praní prádla dokonce i zaléváním květin. S dýcháním toho asi moc neuděláme, ale při ostatních činnostech můžete produkci vody snadno snížit

  • Při vaření používejte pokličky a digestoř, při koupání nebo sprše zapněte ventilátor.
  • V kuchyni i koupelně zavírejte dveře, ať se vlhkost nedostává do dalších místností. Nezapomeňte po obědě i sprše vyvětrat. 
  • Větrejte pravidelně ve všech místnostech. V ložnici vyvětrejte před spaním i ráno – přes noc nadýcháte až 0,5 litru vody, která by jinak zkondenzovala na oknech.
  • Prádlo sušte v sušičce nebo mimo domácnost. Pokud nemáte sušárnu, zvažte domácí odvlhčovač vzduchu – moderní vysoušeče jsou kompaktní, tiché a zbaví vás přebytečné vlhkosti. 

Relativní vlhkost vzduchu v domácnosti by neměla přesáhnout 40–50 %.

V kuchyni vzniká při vaření spousta vlhkosti, kterou musíte odsát digestoří nebo vyvětrat.

3. Nechte teplý vzduch proudit

Zdroj tepla by měl být vždy pod oknem a teplému vzduchu by nic nemělo stát v cestě vzhůru ke studenému okennímu sklu. Vyhněte se proto radiátorům zaskládaným nábytkem.

Udržujte doma stálou pokojovou teplotu – optimálně kolem 21 °C. Teplý vzduch zadržuje víc vody a zvyšuje teplotu rosného bodu. 

Skříně, stoly i gauče nechte stát aspoň 5 cm od zdi. Teplý vzduch bude mít kudy proudit, stěny se ohřejí a vy zamezíte srážení vlhkosti a vzniku plísní

V takovém prostředí byste neměli mít s kondenzací na oknech problémy.

Kdy je rosení důvod k reklamaci?

Kondenzace na vnitřní straně je přirozený jev, ale vysrážené kapky v prostoru mezi skly nového okna jsou důvodem k reklamaci. 

Vnitřní prostor skla je hermeticky uzavřený, dovnitř ani ven by se nemělo nic dostat. Poškození mohlo vzniknout při výrobě, přepravě nebo montáži a řeší se výměnou zasklení nebo celého výrobku. 

Okna už nejsou v záruce? Ani tak na nic nečekejte a povolejte serviszasklení je potřeba vyměnit. Zhoršení izolačních vlastností by vás mohlo stát spoustu drahocenného tepla. 

Shrnutí na závěr

Rosení oken není problémem jen estetickým a rozhodně byste ho neměli podceňovat. Zvýšená vlhkost v domácnosti vede ke vzniku plísní a ty vašemu zdraví neprospějí. 

Navíc může poškodit omítku nebo lak a části dřevěných oken. Pokud se vám na dřevěných oknech tvoří kondenzát, nezapomeňte rám častěji ošetřit lakem.

A jestli se na výměnu střešních oken se teprve chystáte, zvolte kvalitní okna s trojsklem a přidejte tepelnou izolaci do prostoru kolem okna. Trojsklo má menší sklony k rosení, než dvojsklo a před rosením vás ochrání i správně provedené ostění a parapet.

Dřevěná střešní okna v místnostech s vysokou vlhkostí vyžadují péči. Nezapomeňte na obnovu laku.

Potřebujete poradit s výběrem nebo s jiným problémem? Zastavte se na showroomu nebo nám napište.