Návody

Kdy je potřeba stavební povolení na střešní okna? Poradíme!

Plánujete výměnu starých střešních oken za nová? Nebo snad kompletní rekonstrukci nevyužívaného podkroví? Poradíme, kdy se (ne)obejdete bez stavebního povolení.

Měním stará střešní okna za nová. Potřebuji stavební povolení?

Stará okna už dosloužila a přišel čas na jejich výměnu. A vy si asi kladete otázku, jestli je možné osadit nová střešní okna bez stavebního povolení? Pokud měníte kus za kus, jde o udržovací práce (podle nového stavebního zákona účinného od 1. 7. 2024 o drobné stavby) a do křížku se zákonem se nedostanete. 

Zcela bez papírování se podle staré i nové legislativy obejdete v případě, že při stavebních úpravách:

  • nezasahujete do nosných konstrukcí,
  • neměníte vzhled stavby ani způsob jejího užívání,
  • jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby, zdraví osob, stabilitu, životní prostředí nebo bezpečnost při užívání
  • a budova není kulturní památkou. 

Zjednodušeně postačí neměnit velikost, tvar ani vzhled a stará střešní okna vyměníte i bez povolení.

Stačí si vybrat střešní okna ve správné velikosti a povolat montéry do práce. Montáž nových VELUXů je rychlá a obejde se bez bourání a velkého nepořádku. Všechna střešní okna VELUX mají trojsklo a na výměnu tak můžete čerpat podporu z dotačního programu NZÚ.

Střešní okna vyměníte jednoduše a rychle i bez povolení. Je ale potřeba neměnit velikost, vzhled a tvar a mít k ruce profesionální montéry.

Kdy výměna střešních oken bez povolení neprojde?

Na změnu druhu zasklení, ovládání nebo materiálu jádra papír nepotřebujete. Ale když měníte velikost, tvar nebo členění střešního okna, je potřeba stavební povolení. Od 1. 7. 2024 vás čeká podání žádosti povolení záměru.

V některých případech je také potřeba vyběhat si souhlasy všech sousedů, správce domu nebo bytového družstva. Kromě zákonné povinnosti myslete i na dobré sousedské vztahy. Větší rekonstrukce může být hlučná – upozorněte na ni své sousedy i pokud jejich souhlas k ohlášení nebo stavebnímu povolení nepotřebujete. 

Chcete domů pustit víc světla a poohlížíte se po opravdu velkých střešních oknech nebo střešním balkoně? Rádi byste vyměnili vikýř za praktické střešní okno? Možná budete kromě povolení potřebovat i statický posudek

Velká střešní okna promění tmavé podkroví ve sluncem zalitou oázu. Na větší úpravy byste ale měli mít stavební povolení.

Chci půdu proměnit na obytné podkroví

Máte půdu, kterou obývají jen pavouci a chcete to změnit? Skvělý nápad. Půdy mají velký potenciál – obytné podkroví zvětší nejen plochu, ale i hodnotu vaší nemovitosti. 

Na začátku posuďte technický stav a zjistěte, jestli půda vůbec vestavbu umožňuje. U větších zásahů určitě přizvěte statika, architekta nebo projektanta. Odborníci vám pomohou proměnit prostor tak, aby byl plně funkční a efektivně využitý

A jak je to se střešními okny a stavebním povolením v tomto případě? Pokud budete zachovávat stávající vzhled a velikost oken a jen měníte způsob užívání stavby, stačí změnu ohlásit. Když bude vše v pořádku, projde přes zjednodušené stavební řízení do 30 dní.

Platí, že čím větší změny, tím náročnější papírování. Chcete v podkroví nový krb? Větší okna? Zbourat trám nebo nosnou zeď? Připravte se na cestu na stavební úřad pro povolení. Pokud na stavbu nespěcháte, možná se už brzo dočkáte i možnosti podat žádost elektronicky v portálu stavebníka. 

Chybí vám dětský pokojíček, pracovna nebo zašívárna? Zvažte přestavbu nevyužité půdy na obytné podkroví.

Rekonstruuji střechu a chci do ní nová střešní okna

Pouštíte se do rekonstrukce střechy a když už v tom budete, chcete přidat nová střešní okna? V tom případě musíte na stavební úřad.

Samotná výměna střešní krytiny se často obejde bez ohlašování i stavebního povolení. Stačí zachovat tvar a barvu stávající krytiny, neměnit otvory, trámy a krokve, sklon střechy ani výšku hřebene.

Ale jestli má z tmavé půdy vzniknou prosvětlená původní vestavba, budete muset vybourat do střechy nové otvory na střešní okna. Tím změníte vzhled stavby a pravděpodobně zasáhnete do nosných konstrukcí. A na to je potřeba stavební povolení

Plánujete při výměně střešní krytiny zateplovat? Podívejte se, jestli splňujete podmínky dotačních programů Nová zelená úsporám. Příspěvky můžete čerpat na výměnu střešních oken i instalaci venkovní stínicí techniky

Nová okna vám přinesou nové možnosti využití půdních prostor. A s dotací z programu NZÚ bude rekonstrukce příjemnější.

Doporučení na závěr

Chystáte se na rekonstrukci a nejste si jistí, na co stavební povolení (ne)potřebujete? Domluvte si schůzku na stavebním úřadě a svůj záměr s úředníky prokonzultujte. Pokud máte projektovou dokumentaci, nezapomeňte ji vzít s sebou. 

V případě, že bude potřeba ohlášení nebo stavební povolení, úředník vám rovnou poradí, co si máte k ohlášení nebo žádosti připravit. 

Je to jednodušší, než si myslíte

Výměna střešních oken může být složitá... Nebo se do ní můžete pustit s námi. Zaměříme, dodáme, namontujeme a zapravíme. Stačí si vybrat a zbytek máte bez starostí.

Tak si nechte nezávazně nacenit ta svá ještě dnes.