Návody

Potřebujete v roce 2024 na pergolu stavební povolení? Zjistěte to

Už se vidíte v příjemném stínu zahradního přístřešku s knížkou nebo skleničkou? Nebo snad plánujete stavbu carportu na příjezdovce? Poradíme, kdy se (ne)obejdete bez stavebního povolení na pergolu.

Co je vlastně pergola z pohledu legislativy?

Slovo “pergola” byste ve stavebním zákoně hledali marně. To, zda je potřeba stavební povolení na pergolu, přístřešek nebo carport, se posuzuje podle toho, jestli má pevné zastřešení a jaké má rozměry. 

Chcete do zahrady lehkou konstrukci bez střechy, která bude sloužit jako opora vašim květinám? Tak takovou pergolu si postavíte bez stavebního povolení a dalších omezení. Stejně tak si můžete nechat bez starostí namontovat hliníkovou pergolu se stahovací střechou.

Pokud si ale chcete dopřát bytelnější zastínění a máte v merku třeba pergolu se sklem, s polykarbonátovou střechou nebo s naklápěčími lamelami, je to složitější. Taková pergola je totiž zákonem považovaná za stavbu. Před její montáží byste se tak měli podívat, jestli nepotřebujete posvěcení od úřadů.

Na pergolu bez pevného zastřešení nepotřebujete žádné povolení a nebudete omezeni ani maximální velikostí.

Stavba pergoly a stavební povolení v roce 2024

V roce 2024 vstupuje v účinnost nový stavební zákon č. 283/2021 Sb., který upravuje podmínky toho, kdy na stavbu pergoly stavební povolení potřebujete a kdy ne. 

K majitelům rodinných domů a chat je o něco vstřícnější a dává jim větší manévrovací prostor než předchozí úprava. A také ruší rozlišení mezi ohlášením stavebního záměru a stavebním povolením. Pro stavby pergol ale začne platit až od 1. 7. 2024.

Až do 30. 6. 2024 se tak stále musíte řídit zákonem č. 183/2006 Sb. Ten stanovuje, že samostatně stojící pergolu si můžete postavit bez povolení nebo ohlášení pokud:

  • Zastavěná plocha nepřesáhne 25 m2 a výška pergoly bude maximálně 5 m.
  • Pergolu umístíte na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, 
  • a to v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranic pozemků.
  • Nebudete ji využívat pro podnikatelskou činnost ani k výrobě nebo skladování hořlavých látek, výbušnin nebo radioaktivního odpadu.
  • Na pozemku zůstane po umístění stavby nejméně 50 % plochy pro vsakování dešťové vody.
  • A stavba bude v souladu s územně plánovací dokumentací.
Při stavbě pergoly bez povolení musíte dodržet nejen povolené rozměry, ale také vzdálenost od sousedů.

Podle nového stavebního zákona účinného od 1. 7. 2024 můžeme většinu menších zahradních staveb zařadit pod tzv. drobné stavby, které nevyžadují povolovací proces. Tato kategorizace s sebou přináší jednu milou novinku, a to změnu velikosti pergoly bez stavebního povolení

Nově musí pergola bez stavebního povolení splňovat tyto parametry:

  • Stavba může mít maximálně 40 m2 zastavěné plochy a 5 m výšky.
  • Umístěná musí být na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, 
  • nebo na pozemku, který je určen pro způsob využití jako zahrádkářská kolonie,
  • a to v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranic pozemků.
  • Nesmí jít o stavbu pro podnikatelskou činnost
  • a na pozemku musí po umístění stavby zůstat nejméně 50 % plochy pro vsakování dešťové vody.
Velikost zahradní pergoly bez stavebního povolení je od 1. 7. 2024 maximálně 40 m2.

Kdy musí být vydáno stavební povolení na pergolu?

Toužíte po zastínění větší plochy, než umožňuje platná legislativa? Tak to se při stavbě pergoly bez papírování neobejdete. 

Stejně tak vás návštěva stavebního úřadu nemine, pokud máte malý pozemek a nemůžete dodržet vzdálenost 2 metrů od sousedů. Budete potřebovat souhlas souseda a na úřadě si musíte dohodnout výjimku z odstupových vzdáleností.

A co pergola u domu a stavební povolení? Pokud chcete pergolu kotvit, určitě nejdřív zavolejte na stavební úřad a svůj záměr zkonzultujte s úředníky. Ti vám nejlépe poradí, co je potřeba vyřídit.

Zeptejte se také na místní podmínky. Ty mohou být různé – v některých obcích není stavba pergoly žádný problém, jinde můžete narazit třeba na maximální koeficient zastavitelnosti nebo ochranné lesní pásmo.

Konzultaci s úředníkem se rozhodně nevyhýbejte. Každý stavební úřad si může zákon vykládat trochu jinak a to, co platilo pro kamaráda v jiném městě, nemusí platit pro vás. Dodatečné stavební povolení na pergolu se navíc už většinou neobejde bez pokuty.

Plánujete pergolu na terase u domu nebo na balkoně? Nechte si poradit na úřadě, jaké podmínky se na vás vztahují.

Tip na závěr

Stavební povolení není to jediné, co byste měli před stavbou pergoly promyslet. Podívejte se na 4 praktické tipy, jak vybrat hliníkovou perogolu.

Anebo se rovnou obraťte na naše specialisty. Cenovou nabídku i vizualizaci vám připravíme rádi a zdarma.